Vy rozhodujete, my pomáháme

04.07.2021 19:49
Až se znovu setkáme, budeme připravení!
Podpořte náš projekt hlasováním v obchodě Tesco v Klatovech. Zatím jsme na prvním místě, pomozte nám se na něm udržet, prosím. :-)

FB stránky

Anotace projektu

Na rok 2021 máme naplánované celoroční působení s dětmi ve volnočasových klubech v Hrádku u Sušice, v Horažďovicích a v Sušici. Klub v Hrádku je nabízen 1x týdně (pátek od 16:00 do 17:00) a nabízíme ho už 4. rokem. Klub v Horažďovicích má dlouholetou působnost ve spolupráci s organizací CČSH, v Sušici běží druhým rokem, od tohoto školního roku je nabídka v obou městech od pondělí do čtvrtka od 15 do 16 hodin. V Sušici i v pátek díky spolupráci s MAS Pošumaví. Do všech klubů dochází cca 8 – 15 dětí. Takže celkově k nám na všechny kluby dochází až 150 dětí týdně.

Klubů se v danou chvíli zúčastňují děti přímo z těchto obcí a jsou určeny pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin ve věku 6 – 15 let (mimo to pracujeme s pomocníky, kteří jsou napůl vedoucí a napůl účastníci ve věku 15 – 18 let). Mimo to plánujeme akce pro rodiče s dětmi – víkendové dílny.

Pokračujeme s nabídkou příměstských táborů v Hrádku u Sušice, v Sušici, v Horažďovicích a v Klatovech. Příměstských táborů se účastní děti s větší dojezdovou vzdáleností (od Klatov až po Kašperské Hory).

Rozšiřujeme nabídku o víkendové pobytové akce v Sušici, Podmoklech a v Jiřičné.

Malý zahradník při klubové činnosti je nová nabídka aktivit pro děti, kdy máme v obci Hrádek u Sušice i v Sušici vyjednané podmínky na bezplatné užívání obecních pozemků v Hrádku a v Sušici máme v pronájmu zahradu a ovocný sad, kde můžeme vystavět záhonky a zasadit ovocné keříky. Záhonky s keříky budou dětem přístupné, aby tam mohly volně chodit s rodiči a starat se o záhony i o víkendech, v době prázdnin a vůbec se celkově pochlubit se svou prací. Dalším menším cílem při této aktivitě je oživit zeleň v obci a navodit příjemné prostředí pro procházející se kolemjdoucí, kteří mohou též přijít a přivonět si například k bylinkám na bylinkových záhonech, které budou volně rozmístěné po obci. Pokud se vše osvědčí, budeme pokračovat na dalších pozemcích a rozšíříme nabídku i do dalších obcí, kde působíme.

Projekt „Až se znovu setkáme, budeme připravení“ je na podporu volnočasového vyžití nejen dětí, ale i dětí společně s jejich rodiči. Snažíme se většinu programů realizovat venku v přírodě na čerstvém vzduchu a vybudovat v dětech zdravý vztah k přírodě a ke svému okolí, kde žijí. S dětmi chodíme po okolní krajině a poznáváme veškerá zákoutí našeho kraje. Tento projekt volně navazuje na projekty z minulého roku a plánované aktivity zatím moc rozšiřovat nemůžeme, to hlavně z toho důvodu, že od loňského března jsme téměř v nečinnosti. Při uvolněných chvílích probíhala setkání při klubech, v létě jsme organizovali příměstské tábory, ovšem zdaleka ne v takovém množství jako v předešlých letech, to hlavně z toho důvodu, že byly velmi náročné požadavky pro realizaci (ze strany KHS, nařízení, doporučení atd.). Proto jsme prostředky získané z předešlých dotací využili pouze na výtisk připravených publikací. V tomto roce se chceme zaměřit na doplnění vybavení pro působení s dětmi při všech našich aktivitách. Aktivity jsou to různého typu (tvořivé, environmentální, poznávací, hudební, prožitkové). Z tohoto projektu chceme nakoupit především nábytek a vybavení kuchyňky v našem volnočasovém centru. O vybavení centra se přičinili samotní rodiče, nejčastěji ve formě darování her, hraček, knih, pomůcek na tvoření a bádání. Bohužel nábytek nám ještě schází, stejně tak vybavení kuchyňky, to máme prozatím jen vypůjčené. Z příspěvku tedy plánujeme nakoupit police, stoly, židle, lednici a kuchyňské nádobí. Níže přikládáme samostatný rozpočet.

Stručný popis projektu

Svatojánci v okolí Sušicka působí už řadu let, děláme volnočasové programy pro děti, mnohé z nich jsou zdarma, aby byly přístupné všem dětem bez rozdílu. V Sušici zřizujeme centrum, které nabízí volnočasové kluby na každý den v týdnu, dále komunitní lesní klub a aktivity pro rodiče s dětmi. Částečné vybavení v centru ve formě her, hraček a pomůcek na vyrábění a bádání v přírodě máme díky vám všem, co jste nám kdo daroval, díky obcím, co nás podporují. Jediné, co nám ještě v klubu schází, je nábytek a vybavení kuchyně, které prozatím máme zapůjčené. Děkujeme všem, co nás podporujete, a těšíme se na všechny na viděnou v našem centru.