Co nás čeká o a po prázdninách? :-)

06.06.2022 11:49

Milí rodičové,

přejeme vám krásný předletní čas a předkládáme aktuální informace k našim klubům a přehled činností přes prázdniny a nástin toho, co budeme dělat po prázdninách:

  • Ukončení klubové činnosti v tomto školním roce
  • Nabídka klubů pro příští šk. Rok, víkendové aktivity
  • Další nabídka v centru – nové kluby, hlídání dětí, mobilní kadeřník, pronájem centra na oslavy
  • Hlídání dětí o prázdninách (pro ty, co se nedostali na příměstské tábory)

Ukončení klubů v tomto školním roce

V tomto školním roce jsme nabízeli hned několik volnočasových klubů, které jsme mohli pořádat díky grantu z MŠMT zdarma. Grant už je bohužel téměř vyčerpaný, proto i naše kluby v tomto roce pomalu končí. Dopolední klubíky doběhnou do konce červa. Odpolední kluby se bohužel v příštím týdnu (6. – 10. 6.) z personálních důvodů musí zrušit. V nadcházejícím týdnu (od 13. do 17. 6.) budou probíhat podle plánu, ale už jen v úterý a ve středu. S dětmi plánujeme společné rozloučení v pátek 17. 6. od 14:00 v Osadě Luh (sraz je u našeho centra), kde si uděláme poslední letošní společné odpolední tvoření se hrami a zakončíme opékáním vuřtů. Zváni jsou i rodiče dětí. V příštím školním roce už budeme nabízet jen jednorázové aktivity určené pro rodiče s dětmi, které jsou hrazené z grantu, pokračovat z grantu ještě bude klub ve středu odpoledne Masterchef a první čtvrtletí nově vznikající klub v pondělí odpoledne Svatojánský klub – potom bude pokračovat, ale už za úhradu, dopoledne se obnoví nabídka Lesního klubu (dny promýšlíme, pravděpodobně v pondělí a ve středu). Prosíme, zda byste si mezi kamarády z klubů mohli předat zmíněné informace, protože na všechny bohužel nemáme emailový kontakt.

Nabídka klubů v příštím roce – odpoledne, dopoledne, víkendové aktivity

Od příštího školního roku bude nová klubová nabídka. Na grant navazuje klub Masterchef se stejnými podmínkami jako v tomto roce. V prvním čtvrtletí bude zdarma a následně za úplatu nabízen nový klub – Svatojánský klub. Tento klub bude probíhat každé pondělí od 15 do 17 hod. Vhodný bude pro malé i velké děti, docházet budou moci i rodiče s dětmi. Pravidelní vedoucí budou Péťa a Standa Jílkovi, abychom se mohli věnovat všem skupinkám dětí a rodičům, budou vždy přítomni i další vedoucí – Zuzka Hrabá, Terka Pokorná, Julča Potužáková nebo Evina Kolaříková. Každý z nich má co nabídnout, proto programová nabídka bude opravdu dost záživná. Hlavním cílem našich klubů bude poznávání přírody a manuálních prací formou projektové a zážitkové pedagogiky s uplatněním respektujícího a individuálního přístupu k dětem. Při klubech budeme navazovat na nabízená témata, kterých jsme se dotýkali v tomto roce – tvoření podle ročního období, malý / velký kutil a stavitel, objevování přírodních pokladů a hry s pohádkami a tradicemi, k tomu navíc hudebně pohybové aktivity. Abychom nabídku co nejvíce upravili na míru příchozím dětem, budeme vždy týden dopředu zveřejňovat program, vy nám pak dáte echo, kolik vás přijde a podle toho doupravíme program na míru (podle počtu mladších a straších dětí, maminek a tatínků s dětmi).

Dopolední klubíky v tomto školním roce z grantu končí úplně. Od září budeme navazovat Lesními kluby (pravděpodobně v pondělí a ve středu). Informace ještě budou upřesněny, momentálně plánujeme koncepci se zkušenými kolegyněmi. Nabídka bude obdobná jako u výše zmíněného Svatojánského klubu. Ale navíc se ji chystáme rozšířit o programy s výukou anglického jazyka a seznámení se s digitálními technologiemi – využívání těchto technologií smysluplným způsobem pro bádání v přírodě, fotografování, vyhledáváním názvů zvířat a rostlin za pomoci aplikací, používání detailního mikroskopu přímo v přírodě, tisknutí zachycených fotografií při výrobě lokálního herbáře apod. Stabilní základna bude v našem centru, v průběhu prázdnin budeme více pracovat na přípravě chaty se zahradou a sadem nad Kalichem pro využití na výuku drobných prací spolu s dětmi při dopoledních klubech a při víkendových akcích.

Víkendové akce budou dělány formou workshopů pro děti nebo pro rodiče s dětmi. Pro prožitkové programy bude využívána i naše zahrada se sadem, kde budou probíhat environmentální a polytechnické programy (přírodověda s dílnami v praxi). Při náročnějších programech budeme nabízet víkendové prožitkové pobyty.

Plány v centru na příští školní rok – kluby, dopolední hlídání, mobilní kadeřník (pro děti i dospělé), pronájem centra na oslavy (s animátorem i bez něj)

V příštím školním roce některou nabídku musíme omezit, místo toho přinášíme novou. Odpolední a dopolední kluby ponecháme v omezeném počtu, časem se může rozšířit – v závislosti na zdražování a „celosvětové krizi“. Některé dopoledne budeme nabízet v našem centru dětský koutek pro maminky s dětmi, popřípadě i s hlídáním dětí od 2 let. Tato nabídka ještě bude upřesněna v září. V centru a před centrem probíhají drobné kosmetické úpravy, jakmile venku uvidíte nad stoly zavěšené bylinkové záhonky, budete vědět, že jsme prakticky u konce (dokud nás nenapadne něco dalšího). Až budou úpravy u konce, rozhodli jsme se nabídnout vám službu Dětské oslavy – prostor budete moci využít na pořádání dětských oslav, to s animátorem za další příplatek nebo po vlastní ose bez animátora. A protože rádi pracujeme s příběhy, můžeme vám na každou akci připravit stopovanou (bojovku) na míru podle příběhu každého, podle toho, co má rád apod., aby si ten svůj den co nejvíce užil. V centru jsme extra vyčlenili prostor pro mobilního kadeřníka, který má zkušenosti se stříháním dětí (můj bratr Matyáš Jílek, který už 7 let působí v naší organizaci a zároveň pravidelně stříhá jeho 4 synovce). Ale zároveň je zde možnost stříhání rodičů dětí a děti si mohou pohrát v naší herničce. Přes rok budou probíhat i víkendové aktivity jak v centru, tak na zahradě s chatou (bude-li nám přáno a seženeme další dotace a sponzory na nákup vybavení chaty, tak i akce s přespáváním). Pokud byste sami měli zájem nás sponzorovat či podpořit materiálně nebo dobrovolnou činností, popřípadě radou na výdělečnou činnost, budeme všem moc vděční.

Hlídání dětí přes prázdniny

V průběhu prázdnin jsou všechny nabízené aktivity obsazené. Mimo ně ale s manželkou (Péťa a Standa Jílkovi) budeme nabízet hlídání dětí s doprovodným programem (zkoumání, bádání, cvičení, hraní her, čtení a vyprávění pohádek, procházky v přírodě, kreativní tvoření, dílenské tvoření, zpěv a hra na hudební nástroje). Hlídání bude probíhat u nás doma (v Hrádku, kde máme terasu, zahrádku, dětské hřiště před domem a řeku s lesíkem za domem a nesčetné možnosti na vycházky a hry v přírodě) nebo na chatě se zahradou v Sušici (chata nad Kalichem s velikou zahradou a ovocným sadem, kde budeme dětem ukazovat všechny sezónní práce, společně stavět ze dřeva a z přírodních materiálů, postavíme si bunkr, nad chatou máme les, kam budeme chodit na další procházky). Jídlo si děti berou s sebou, v případě zájmu je možné zajistit obědy (nutno nahlásit několik dní předem). Hlídání může být od 7 do 19 od pondělí do pátku, případně se můžeme domluvit individuálně. Lze se přihlásit jen na některé dny a určité hodiny. Cena je 120,- Kč / hod. V případě sourozenců 200,- Kč / hod. (cena je celkem až za 3 děti, každé další je pak za příplatek 50,- Kč). V případě pravidelné docházky 25% sleva.

Nabízené termíny hlídání
4. – 8. 7. – zahrádka v Hrádku
18. – 22. 7. – chata v Sušici
25. – 29. 7. – chata v Sušici
1. – 3. 8. – zahrádka v Hrádku
15. – 19. 8. – chata v Sušici